Jälleen koulutehtäviä!
Tällä kertaa kaksipuolisia postikortteja ja ”käännettävä” kierrevihko.
Postikortit
Harjoiteltiin asemointia, eli ”sivujen sisällön sijoittelua taittosuunnitelman mukaisesti lopullista painotuotetta varten”, opettajan luomalle pohjalle. Ensimmäiselle pohjalle asemointiin korttien kuvat ja toiselle pohjalle niiden takapuolelle tulevat korttipohjat. Ensimmäinen mutka tulikin vastaan siinä, että SUORAAN INDESIGNISTÄ EI SAA TULOSTAA, koska indesign vääntää jotkin omat asetukset tulosteeseen. Eli tästä syystä korttien taustat olivat ihan vinksallaan (alempi kuva). Mutta toisella tulostuskerralla (ylemmässä kuvassa näkyy ylärivin keskellä) tulostus onnistuikin hyvin.
Kierrevihko
Minulla on tapana käyttää vihkoja niin, että ”oikeinpäin” olevaan vihkoon laitan kaiken tärkeän, ja kaikessa vähemmän tärkeämmässä – kuten muistilaput, tehtävät asiat, luonnokset ja raaemmat ideoinnit – käännän vihon toisin päin, ns. lähden kirjoittamaan ”takakannesta taaksepäin”. Joten tämän kierrevihon suunnittelin tämän käyttötarkoituksen mukaan niin, että vihko on oikein päin, kun flippaan sen. Siksi kannet ovat ”eri päin”.
Tällä kertaa päästiin harjoittelemaan asemointia koulun koneella olevalla ohjelmalla nimeltä Impose. Toinen propleema näihin tehtäviin liittyen oli siinä, että käyttämäni kuvat olivat postikortin kokoisia (A6), eikä A5-vihon kokoisia, mitä kokoa nyt tulosteltiin. Joten omalla kohdallani asemointi oli hieman ontuvaa. Ensin suurensin kuvia väärin, eli raa’asti 100%, sillä onhan A6 puolet A5:sta. Mutta koko ei ollutkaan lopulta A5, vaan kaksi kertaa todellista isompi. Suurennus olisi pitänyt olla… 50%? Mun pienet yksinkertaiset aivot eivät jaksa ymmärtää, miten. Kyllä se siinä kun opettaja näytti A5 ja A6 vierekkäin samaan suuntaan, että tottahan se on, noin suurennettuna se ei todellakaan ole 100% isompi (kulmasta vastakulmaan siis). Mutta ei herttinen, aivot menee ihan solmuun. SILLÄ A6 ON PUOLET A5:STA. Miksi loogiset asiat eivät joskus tunnu loogiselta…
No, kokeilin myöhemmin asemointia uudestaan, edelleen A6-kokoisella pinta-alalla, koska halusin kokeilla ”oikealla” suurennosprosentilla Tämän vuoksi asemointiohjelman opettelu oli ontuvaa, koska mukana oli yksi ylimääräinen steppi. Tarkoitus olisi myöhemmin tehdä uusi vihko ”oikein”, jotta oikeasti ymmärrän sen ohjelman käyttöä. Aika hyvin kyllä muistin, mitkä asetukset piti laittaa.
Jokin mitoissa vielä mätti, koska asemointi ei näyttänyt oikealta, mutta tässä vaiheessa totesin tuotoksen olevan tarpeeksi hyvä. Yritetään myöhemmin uudestaan OIKEAN KOKOISILLA TIEDOSTOILLA.
Käytettiin hienoa leikkuukonetta, ja koska omat mitat olivat väärin ja olin unohtanut tulostaa paperit leikkuuviivoilla, jotta kykenisin asettamaan oikeat mitat leikkuukoneeseen, piti mennä muiden laittamien asetusten mukaan. Hieman mitat heitti siinä, että papereihin jäi joistain näkymään valkoista, mutta ei kuitenkaan pahasti, joten hyväksyin kannet tällä kertaa.
Seuraavaksi kierteen asettaminen…
Päästiin käyttämään konella, joka leikkaa reiät papereihin ja lopuksi asentaa kierteet, tämä kaikki on siis manuaalista. Muista Käyttää Jämäkkää Otetta, Mutta Ei Liian, Ettet Riko Konetta. Onpas muuten vaikeaa ja vainoharhaista yrittää olla tarpeeksi jämäkkä, mutta EI LIIAN. Hermostuneena painoin sitä vipua alas, katoin opettajaan että OLIKOTÄMÄHYVÄ. Opettaja sanoi, että tuon kovempaa ei ainakaan kannata. xD
Ehkä hieman liian kireät, sillä kierteet taipuvat osittain itsensä päälle (eli laitteen asetuksista pitäisi hieman suurentaa tätä vipu-jutun kokoa?), mutta muuten hyvä.