Heti kun teosta aletaan luoda, se saa jo tekijänoikeussuojan, eikä rekisteröintiä ja ©-merkkiä tarvita. Nimen ja vuoden mainitseminen tosin olisi suotavaa.
Tekijänoikeus suojaa teosta hyväksikäytöltä, jolloin toisen tekemää työtä ei käytetä ilman tekijän lupaa. Jos luvaton käyttö huomataan, työstä voidaan vaatia korvauksia. Asiaa tosin vaikeuttaa se, että eri maissa on olemassa erilaisia lakeja, tietyissä maissa tekijänoikeussuojaa tuskin onkaan.
Tarvittaessa tekijä voi luovuttaa teoksensa muiden käyttöön Creative Commons -lisenssillä, jolloin tietyin ehdoin (tai jopa ehdoitta) muut voivat käyttää teosta ilmaiseksi. Näissä teoksissa teoksen lisenssi ja käyttötapa löytyy teoksen tiedoista.
Erilaisia CC-lisenssejä ovat:
Ylläolevaa kuvaa luetaan niin, että VIHREÄ on kaikkein vapaimmin käytettävissä, ja PUNAINEN suojattu tekijänoikeudella, ei vapaassa käytössä.
Share = Teoksen jako
Commercial = Teoksen kaupallinen käyttö
Remix = Teoksen muokkaaminen
CC = Creative Commons
Teoksia ilmaiseen käyttöön. Tarkista, millaiset oikeudet sinulla on käyttää eri CC-kuvia.
PD = Public Domain = Ei tiedossa olevaa tekijänsuojaa TAI teos on niin vanha (kuvissa 70+ vuotta), että tekijänsuoja on rauennut, näin ollen vapaassa käytössä.
CC0 = No Rights Reserved = Ei tekijänoikeutta.
Teos on luovutettu vapaaseen käyttöön. Teosta voidaan lupaa pyytämättä muokata, kopioida ja esittää, myös kaupallisessa tarkoituksessa.
BY = Attribution = Nimi mainittava
Alkuperäisen tekijän nimen maininta teosta käytettäessä kuuluu jokaiseen CC-lisenssiin (poislukien CC0- ja PD-lisenssi).
SA = Share Alike = Sama lisenssi
Teosta saa muokata, mutta myös tämä ”uusi” teos muokkauksineen kuuluu SA-lisenssin alle ja se on vapaassa käytössä.
NC = Non Commercial = Ei kaupallinen
Tuote on vapaasti käytettävissä, mutta ei kaupalliseen tarkoitukseen. (Esim mainokset, myytävät pelit, osana myytävää teosta…)
D = No Derivatives = Ei muutoksia
Teosta voidaan jakaa, esittää ja kopioida, mutta sitä ei saa muokata.
C = Copyright = Tekijänoikeus = Kaikki oikeudet pidätetty
Teos on suojattu tekijänoikeudella, eikä sitä saa käyttää ilman lupaa.
Kaikki ylläolevat kuvat ovat joko Public Domain tai CC-lisenssin alla.
Esimerkiksi ensimmäinen kuva (joka listaa kaikki lisenssit), on CC BY -lisenssin alla, mikä tarkoittaa, että teosta voidaan vapaasti jakaa ja muokata, mutta teos pitää nimetä. Näin ollen kuvan alle olen merkannut kuvan lähteen, eli: Wikipedia Commons, jota klikkaamalla pääsee kuvan sivulle.
Miten sitten löytää CC-kuvia?
Creative Commons -teoksia on montaa erilaista (musiikki, video, tekstit yms…), mutta keskityn tällä kertaa kuviin.
Positiivista nykyajassa on, että CC-lisenssikuvien löytämisestä on tullut yhä vain helpompaa, auttaen ihmisiä, joilla ei ole vahvaa kuvallista ilmaisukykyä, aikaa taikka rahaa. Googleen kun laitaa hakuun ”Free images”, alkaa hakukone listata tuhansia sivuja, jotka väittävät sisältävän ilmaisia kuvia käyttöön. Mieleen ei välttämättä edes tule, että asia ei ehkä olekaan näin helppoa. Löydät kivan kuvan ja innostut käyttömahdollisuuksista, vain avataksesi kuvan tiedot – toivottavasti teet näin, ennen kuin käytät kuvaa – ja huomataksesi, että joo, 100px x 100px kuva on ilmainen, mutta isommat versiot maksavatkin sitten jo oikeaa rahaa. Tai tiedoissa ei ole mitään muuta kuin kasa avainsanoja, ja kuvan alkuperää on mahdotonta todentaa. Muiden töitä käytettäessä pitää aina muistaa lähdekritiikki. Kuva saattaa olla varastettu esimerkiksi joltain pieneltä tekijältä, ja nyt kun sitä on levitetty ilmaisena, vielä vaikeampi on löytää alkuperäistä lähdettä.
Onneksi kuitenkin tietyt listatut sivut ovat varsin luotettavia ylläpitonsa ansiosta, vaikka tämä ei tietenkään 100% takaa mitään. Aina on hyvä käyttää vaikka googlen käänteistä kuvanhakua ennen kuin käyttää tuntemattoman tekijän CC-teosta, tarkistaakseen mitä mahtaa löytyä, että löydätkö itsesi jonkin ihan toisen nimisen kuvataiteilijan sivuilta, vaikka. Chrome-selaimen oikean hiirenklikkauksen takaa löytyykin jo valmiiksi ”Search Google for image”.
Ilmaiset kuvat omaan käyttöön
Alle listaan kolme itse eniten käyttämääni hakusivua ilmaisia kuvia etsiessäni.
1. Googlen kuvahaku
Googlen kuvahakuun saa asetuksen, jolla pystyt etsimään CC-kuvia.
Kuvahaku -> Työkalut -> Käyttöoikeudet -> Creative Commons -käyttökuvat TAI Kaupalliset ja muut käyttöluvat (CC0)
Itse pyrin etsimään CC0-kuvia, jolloin minun ei tarvitse erikseen ajatella, mitä voin ja en tehdä kuvilla, ja jos joskus tulevaisuudessa käytän kyseistä tuotetta kaupallisessa tarkoituksessa. Mutta tämä tietenkin rajaa mahdollisuuksia paljon ja aina mietin mahdollisuutta vain käyttää ihan omaa kuvitusta.
Koska Googlen kuvahaku tarjoaa kuvia monesta eri lähteestä, lähdekritiikki on entistä tärkeämpää. Tosin, hyvällä tuurilla kuvahaun avulla löytää paljon muitakin paikkoja erilaisilla kuvilla, seuraten vain tietä, minne kuvahaun kuvat vievät.
2. Pixabay
Pixabay on kasvanut entisestään ja on yksi suurimmista vapaan kuvien pankeista. Voit itsekin liittyä käyttäjäksi ja jakaa omia tuotoksiasi muiden käyttöön. Ladatut teokset myös tarkistetaan, jolloin mahdollisuus väärinkäytölle on paljon pienempää kuin esimerkiksi Googlen kuvahaun kuvat. Kuvia voi muokata ja käyttää kaupallisesti ilman, että tekijää tarvitsee mainita. Tosin, tietenkin olisi mukavaa mainita tekijä, kiitokseksi kuvan käytöstä.
Ole kuitenkin varovainen, kuvien sekaan on ripoteltu myös maksullisia lisenssikuvia. Sivut ovat ilmaiset ja nämä mainokset auttavat ylläpitämään sivustoa, sekä ja mahdollistavat maksullisten, professionaalisten kuvien löydön. Kuvat on merkattu iStock-kuvina.
3. Pexels
Pexels on aika lailla samaa tarinaa kuin Pixabay, mutta voi tarjota sekä samoja, mutta erilaisia kuvia. Jos en löydä jotain Pixabaystä, käyn katsomassa mitä Pexelsissä on tarjolla, ja toisin päin.
Vaikka usein kuvat ovatkin vapaassa käytössä, kannattaa (tai siis, PITÄÄ) asia tarkistaa kuvan tiedoista/infosta/kommenteista, ja miten kuvaa voi käyttää. Tämä on hyvä tapa AINA kun aikoo käyttää jotain, mitä ei itse ole tehnyt. Mitään ei kannata pitää itsestäänselvyytenä, ainakaan näin aikoina, kun kaikki on niin helposti saatavilla.
(Huom! Pixabay ja Pexels ovat periaatteessa suurimmalta osin sama kuin CC0, mutta oman lisenssinsä alla, sisältäen tietyt eisaa:t. Aika pitkälle voit kuvia käyttää miten haluat (muokata, jakaa ilman nimeämistä ja kaupallisessa käytössä), mutta tarkista kuitenkin kuvista, mikä on ja ei ole sallittua.)
Blogikirjoituksen väritys vai laimennus? Yikes.
Huonoin puoli ilmaisissa kuvissa tietenkin on se, että samoja kuvia saattaa olla monella eri tekijällä ja erottuminen on vaikeaa. Siksi olisikin hyvä pohtia, josko pystyisi kuvittamaan halumiaan pointteja ihan omilla töillään, jos vain aikaa on. Näin olen tehnyt esimerkiksi tämän postauksen artikkelikuvan kanssa. Tämä kuvituskuva on suojattu tekijänoikeudella, eli sitä ei saa käyttää ilman lupaani.